fredag 6 maj 2011

Genus, killar, tjejer och vilka tidningar de ska läsa

Är mycket debatter på nätet just nu om de nya tidningarna Emma och GOAL Junior. Nu har andra skrivit så bra om det här så jag tar mig friheten att hänvisa till t.ex.
Lady Dahmer som skrivit om det här, och här. Och här har Ketchupmamman skrivit om samma sak.


Jag personligen är så jävla (ursäkta språket) less på att det ska pressas in i fack, fördömas och tyckas hela tiden, redan från spädbarnsåldern ska barnen vara sitt kön. Varför kan man inte behandla folk som folk? Varför måste ett litet barn direkt det föds kläs efter sitt kön, få leksaker efter sitt kön, läsas sagor till beroende av sitt kön? Det går visserligen framåt men det är sådana här grejer som tidningarna Egmont gett ut nu som gör att jag tappar lite lite av mitt hopp för mänskligheten.

Trots att jag inte har barn än, och inte ens vet om jag någonsin kommer att få det, så pratar vissa närstående redan i dag om grejer som skulle passa en liten flicka (rosa saker, köksleksaker, puttinutt och gulligull) eller om vi skulle få en pojke en dag så skulle han givetvis vilja ha typiskt grabbiga grejer. Jag hoppas, och tror att jag som förälder ska ge mitt barn alla möjligheter i världen att bli en egen individ i stället för att från början påverka hen till att vara så typiskt sitt kön som möjligt. För jag tror nämligen inte att tjejer är si och killar är så från början. Sen är det så klart inget fel alls att som tjej vara typiskt "tjejig" eller att som kille vara typiskt "killig", men det är när man knappt får möjlighet att välja som det blir fel.

Läs mer hos bl.a. Lady Dahmer och skriv under namnlistan som vill att vi ger barn 100 möjligheter i stället för 2.

3 kommentarer:

 1. Köpte precis ett par rosa spetskantade babysockor för att de var så himla FINA! Sen att de är en present till min nyfödda systerson är väl bara kul för honom, tänker jag :)

  Har du läst underbaraclaras inlägg om den fina babyklänningen hon har till sin son? Hon skrev den för ett par dagar sen och har fått hundratals kommentarer på det. (Både hejarop och ilskna påhopp)

  För övrigt är du bäst, Eli!

  SvaraRadera
 2. Detta är verkligen en spännande debatt, jag har inte själv gett mig in i den (jag blir så fruktansvärt lätt förbannad och jag vill känna mig så harmonisk som möjligt just nu ;)) men debatten är viktig och känslig för många. Själv har jag två söner och rent spontant skulle jag säga att Melker (den yngre) skulle välja GOAL medan Maximilian (den äldre) lätt skulle välja Emma, han älskar rosa =)

  SvaraRadera
 3. Ah det är ju en viktig debatt. Frågan är bara hur många killar som skulle våga välja tidningen Emma, som profileras som en riktig tjejtidning? Inte nu småbarn kanske som än inte har fått veta hur de "ska" bete sig.
  Det är väl där jag tycker problemet ligger, att man så tydligt i både barnböcker och media, samt som förälder/pedagog i skolan osv ger signaler om att det är avvikande om en pojke väljer rosa eller andra tjejiga saker.

  Ja, Sara, läste det hos Underbara Clara. Där är också en sån grej som jag bara känner att va fan? Hur skadar det en baby att ha klänning? Är ju ett skönt plagg, speciellt när det är varmt.
  Och sen det här med att det finns risk för mobbing om man klär sitt barn si eller så. För det första, jag har aldrig sett en baby bli mobbad. För det andra, är det verkligen barnens attityder vi ska vara oroliga för när det bevisligen är de vuxna som har problem, och så tillvida lär sina barn att också ha det.

  Hojja, skriver så osammahängande känner jag men hoppas ni förstår mig ändå :)

  SvaraRadera