måndag 28 mars 2011

Smittande främlingsfientlighet i politiken?

Hårdare politik ökar stödet för SD - detta kan man läsa i DN i dag. Tydligen så ökar stödet för Sverigedemokraterna när de etablerade partierna blir hårdare i sin invandringspolitik. Det var ju oväntat, och än mer att det är främst socialdemokraternas politik som spelar roll för stödet för SD.

Jag såg en dokumentär om högervågen i Europa för rätt längesen, men det jag kommer i håg är att en politiker från ett etablerat parti i Danmark pratade om att det enda sättet att stoppa de främlingsfientliga på var att själv bli hårdare i sin invandringspolitik. Detta skulle ju då förstås göra att väljarna som lockades av de främlingsfientligas argument stannade kvar. Men tydligen så stämmer inte detta, rent statistiskt och faktamässigt.

I artikeln står också att man frågar sig varför partierna går efter den linjen när det uppenbarligen ger motsatt önskad effekt.

”En möjlig tolkning är att de etablerade partierna iakttog SD:s valframgångar och därför intog en tuffare position i invandringsfrågor, vilket i sin tur underlättade SD:s framgångar i 2010 års val”

Smittar SDs främlingsfientlighet av sig? Måste partierna börja utreda och rannsaka sin egen politik och fråga sig vart de är på väg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar