måndag 12 december 2011

Sjukvårdspersonal skyller på kvinnan som blir misshandlad

DN och Aftonbladet skriver i dag om att en tredjedel av personalen på Södersjukhuset i Stockholm anser det vara kvinnans fel om hon blivit misshandlad. Detta har framkommit i en studie som gjorts bland personalen. En tiondel tycker även att det inte är sjukvårdspersonalens ansvar att reda ut vart skadorna kommer från.

Det här känns väldigt problematiskt. Oftast är att uppsöka sjukhuset/akuten långt bort för kvinnor i destruktiva förhållanden. De kanske väntar in i det sista med att fara av rädsla. Många behöver hjälp att ta sig ur sin situation och så finns det sjukvårdspersonal som tycker så här och inte ens frågar henne om skadorna och relationen. Om attityden förändras och personalen blir bättre på att ifrågasätta kanske fler kvinnor kan räddas från skador och till och med att bli dödad av sin partner. Något saknas, kanske redan i utbildningen sjuksköterskor och läkare får? 
7 kommentarer:

 1. Än värre är ju att undersökningen inte ens omfattar män som blivit misshandlade. De får som vanligt skylla sig själva och får ingen hjälp alls.

  SvaraRadera
 2. Ja visst, det är ju en aspekt som behöver tas in också.

  Tycker att våld i relationer, oavsett vem det är som slår, borde ingå mer i utbildning och fortbildning av personal, särskilt då på akutmottagningar där dessa personer kanske främst kommer in och söker hjälp. Tydligen saknas ju kunskap i hur man ska bemöta dessa för att säkerställa att de får hjälp, mer än det rent medicinska.

  SvaraRadera
 3. Man kanske inte i första hand skall beskylla den som utsatts för våld för att vara vållande. Men kanske man borde kunna ställa sig frågan om de skulle kunnat ha undvikit det genom att handla annorlunda.
  Om en kvinna väljer en spännande testesteronstinn karl som har ett häftigt humör, då kanske hon borde var beredd på att bli utsatt för våld vid något tillfälle.
  Likaså kan man ställa sig frågan om en kvinna som väljer att stanna hos en våldsam karl inte valt att utsätta sig för fara?
  Sedan kommer vi till alla de kvinnor som provocerar sina män, de kanske renta av själva börjar slåss. Är det då mannens fel?
  Jag tror att kvinnor som gör sunda val knappast blir utsatta för våld. Men det finns naturligtvis undantag, men skall dessa undantag få legitimera allt gnäll om våld mot kvinnor?

  SvaraRadera
 4. Det där tycker jag är ett farligt sätt att se på det. Genom att mena att kvinnan kunde gjort andra val så lägger man ju ändå skulden på offret. Och när är det okej att slå? Om karl är testosteronstinn och har ett häftigt humör är det ju han som behöver hjälp, inte kvinnan som ska akta sig för vad hon gör som kan reta upp honom.

  Sen är det ju en annan fundering vad det är som gör att dessa kvinnor först och främst söker sig till dessa män, och vad gör att de stannar? I det första fallet tror jag det kan ligga mycket i den här modersrollen som ges kvinnor från det att de är små. Vi ska vara omhändertagande och mjuka, kanske tror de att de kan hjälpa honom?

  När man väl är i ett förhållande och blir misshandlad första gången har det ofta föregåtts av en lång period av psykisk misshandel och nedtryckning som kanske gör att man är hjärntvättad och inte tror att man är värd någon bättre.

  Nu är ju inte jag någon aspekt på psykologin som ligger bakom detta, men det är mycket mer komplext än att säga att det ju bara är att lämna.

  Så klart det är en annan sak om kvinnan slåss själv, då är det fortfarande ett destruktivt förhållande men då är ju bägge offer för samma sak.

  Tycker inte man kan kalla det för "gnäll om våld mot kvinnor" som om det inte vore något viktigt, för det är ett reellt samhällsproblem som behöver tas upp. Visst finns det kvinnor som slår män, och det måste givetvis också uppmärksammas, men faktum kvarstår att den stora majoriteten består av män som slår kvinnor.

  SvaraRadera
 5. aspekt ska vara expert. Trött så här tidigt på morgonen...

  SvaraRadera
 6. Lite kul om man skyller på att mannen är testosteronstinn och misshandlar pga det, vad är då en kvinna med pms?
  Är det okej att slå karln med en stekpanna om jag känner mig lite extra hetsig dagarna innan menstruationen. Jag känner allt som oftast av min pms ganska bra och får mer än en gång räkna till tio innan jag ryter till.

  Är män testosteronstinna mansgrisar som inte kan hantera sig själva? Djur som man får låsa in i bur eftersom de inte kan hantera sina impulser och slår ner folk till höger och vänster?

  Misshandel är misshandel. Män mot män, kvinnor mot män, män mot kvinnor. Det hemska med våld mot kvinnor är att de ofta är svagare än mannen. Skulle min gubbe få för sig att spöa mig så skulle jag inte ha mycket att sätta emot. Men tur då att han kan hantera sin testosteronstinnhet och inte spöar på mig när jag är tjurig och har pms eller om jag inte lagat maten som han vill ha det.
  Och testosteron, det har han ;) men han kanske använder det på andra sätt som är lite mer trevliga för mig som kvinna ;)

  Älskar din blogg Bettan, och idag var det även intressanta kommentarer ;)

  (jag är ingen expert, jag bara tycker. och tycker mycket. inte alltid rätt men sen när erkänner man det? Ber däremot om ursäkt om inlägget blev lite konstigt. En bajsig unge kom och härjade med mammsen precis under författandet ;) )

  puss på dig stumpan, längtar tills vi ses igen ;)

  SvaraRadera