onsdag 14 december 2011

Extremism från höger och vänster, Islam och på Nordirland

Karlstads universitet och Folk och försvar anordnade en konferens i dag med temat Våldsbejakande extremism. Man hör ju bara på namnet att det var intressant, med föreläsare som en riksdagsledamot och tidigare medarbetare på Expo, en som arbetar för Exit med avhoppasverksamhet, enhetschefen för justitiedepartementets demokratienhet, och till sist en forskare från Nordirland som arbetat med freds- och kommunikationsprocessen mellan protestanter och katoliker. 


Hela dagen var mycket intressant och nyttig, om extremism ur samhällets synpunkt, regeringens handlingsplan för att motverka våldsbejakande sådan bl.a. Ur ett individperspektiv med exempel från Exits representant. Vilka mekanismer ligger bakom radikaliseringen och hur hjälper man de som vill hoppa av? 


Det som jag fann allra mest intressant var de personliga skildringarna Eamon McCallion gav oss, tillsammans med fakta om konflikten i Nordirland, som pågår än i dag, med fem döda det senaste året. Människor lever fortfarande segregerat med murar, stängsel och enskilda fritidsgårdar och skolor. Det är svårt att förstå att det är på det sättet i moderna västeuropa år 2011. Och det är viktigt att sprida kunskap om även detta, för att motverka radikalisering och att liknande strukturer med segregering byggs upp i andra länder. 


En del av en "fredsmur" i Belfast som separerar katolska och protestantiska områden. (Bildkälla)

Också en "Fredsmur"i Belfast. (Bildkälla)


Mycket intressant som sagt. Nu har jag många funderingar och känner än mer att mitt val av utbildning är rätt. Nu väntar jag på Mattias så blir det handling och tvättstuga. Inte lika kul som resten av dagen... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar