tisdag 13 december 2011

Glad Lucia!

Hoppas alla har en bra dag och hade en bra morgon med lite Luciasånger, live eller på TV. Hade tänkt skriva ett inlägg fokuserat på "pojkar kan inte vara Lucia"- debatten, men jag lägger in lite fakta om helgonet Lucia i stället, så man vet vad vi egentligen firar. 


Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa och som dog på 300-talet.

Den unga kristna jungfrun Lucia led martyrdöden och som dog efter att ha blivit stucken av ett svärd i halsen. Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade.

Det röda sidenband som Lucia numera har om midjan sägs symbolisera Lucias helgondöd och traditionen med Lucior med ljus i håret, ska för många symbolisera glorian runt Lucias huvud men ska också ha inspirerats av en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i mörka fängelsehålorna men även att sprida ljus i en tid av mörker eftesom det var årets mörkaste natt.

På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.

Okej, jag kan inte låta bli. Om vi nu ändå ska vara så "traditionella", och "autentiska", var fasen kommer pepparkaksgubbarna och tomtarna in i bilden? Och så kan ju Lucian i tåget, i stället för att hålla ett ljus i handen, hålla ett par ögon på ett fat och ha ett sår i halsen? Då blir det riktigt enligt legenden. Seriöst fattar jag inte varför inte en pojke kan spela rollen som Lucia? "Traditionellt" spelades ju alla roller av män och kvinnor fick inte spela teater, kanske vi ska tillbaka dit?


1 kommentar:

  1. Jättebra skrivet. Svårt att förstå hur det kan vara så känsligt (förutsatt att uppsåtet är någorlunda seriöst förstås :-)

    SvaraRadera