onsdag 28 mars 2012

Hen- debatten

Hade inte tänkt skriva om detta lilla ord då så många har skrivit bra och vettiga inlägg om det. Men jag fick lite frågor om jag inte skulle det och nu kunde jag inte låta bli. Har ju inte så många läsare men ni som finns kanske är intresserade av debatten. Kommentera gärna! 

Såhär. Jag älskar språk. Jag älskar svenskan och jag älskar när språk utvecklas. Ordet "hen" är ett pronomen som, till min förundran, väckt ilska, aggressivitet och frustration bland folk. Det passar bra att använda när man inte vet könet på personen man talar om, eller om en individ själv inte känner att denna tillhör något av könen.

Som alla vet har detta blivit till en sjujäkla debatt. Man gapar om att man inte vill vara en "hen", att ens barn faktiskt är pojkar/flickor och att man inte vill sudda ut skillnaderna mellan könen. Förespråkar man användningen av "hen" blir man kallad rabiat och militant feminist och anklagas för att fördärva barns sinnen. Låter kanske överdrivet men det är faktiskt så här det har gått till i nätdebatten.

Jag för min del förstår inte vad folk är rädda för? Är könsrollerna så stor del i vår identitet att vi är livrädda för att förlora minsta lilla del av kvinnligheten/manligheten? Om en person, eller ett ord för den delen, avviker från könsrollen blir vi provocerade och till och med kränkta. Könsrollerna betraktas som motsatser och det som inte hör till en könsroll ses automatiskt som att tillhöra den andra och man kan lugnt placera in andra i fack och känna sig trygg. Men när det kommer ett pronomen som inte betonar varken det ena eller det andra könet blir många bevisligen otrygga och förvirrade. Om man inte kan kategorisera folk efter kön på en gång, hur ska man då förhålla sig till omvärlden? Detta tycker jag i sig inte är konstigt med tanke på hur vi lär oss från spädbarnsåldern hur vi ska bete oss som det kön vi är födda till.

Ett till argument mot "hen" är "Jag är ingen jävla hen, jag är en hon". Nej, du är inte en "hon", du är en människa och en unik individ som råkar vara född med ett kvinnligt biologiskt kön.
Varför anpassa hela sin personlighet till något så begränsat som genus? Där kommer vi tillbaka till rädslan att förlora det välbekanta, att inte längre ha sin trygga mall man har att gå efter. Men dessa personer kan vara lugna. Det biologiska könet kommer inte att försvinna med användandet av ett könsneutralt pronomen. Alla kommer inte bli likformiga varelser utan sexuella attribut. Det enda som händer är att språket berikas och vi kanske kanske kan gå ett steg från den manliga normen där sockerbagaren alltid är "han" och läkaren likaså. Bara i den här texten har jag använt "man" som allmängiltigt när jag skriver om hur "man" generellt gör.

Så till sist: Jag tycker "hen" är ett välkommet, förenklande pronomen som jag gärna börjar använda mig av. Först och främst är det ett ord som berikar språket och inget annat. Det är inget att vara rädd för och bli arg över.

3 kommentarer:

  1. Hejsan Elisabeth. Jag tycker också att hen är mycket välkommet.
    När jag läste en termin på högskola, tror det var 2009. Vi blev ombedda att skriva hen i en uppgift. Sålänge vi i uppgiften inte betonade något som framhävde könsroller. Ingen reagerade konstigt. I en klass på a hundra elever.

    Det var i lärarprogrammet, nu är det inte längre hundra elever. Men "hen" är ett jättevälkommet ord, och jag finner det inte heller onödigt!

    Jenny

    SvaraRadera
  2. Jag tror att jag helt missat den här debatten? Känner igen begreppet hen, men vet inte varifrån och jag kan för mitt liv inte begripa vad allt ståhej är om... Jag menar inte att det är ointressant, och ditt inlägg i debatten som jag inte känner till är bra skriven Elisabeth, det behövs fler människor som du som orkar engagera sig i saker... Det jag tänkte på när jag läste din text var "gud vad skönt om man i en text skulle använda ordet hen istället för att omständigt skriva hon/han"... Du fick en kommentar av mig iaf =)

    SvaraRadera
  3. Diskuterade faktiskt detta så sent som igår. Jag är helt på ditt spår och tycker du säger på ett bra sätt, så kanske de som är så himla bakåtsträvande också kan se det från ett annat håll.

    SvaraRadera